Mik azok a terpének?

Az aromatikus terpének kiterjedt világa.

A citrom, a fenyőfa, az eukaliptusz és a kendernövény frissítő illatainak van egy különleges tulajdonsága. Az illatukat egy organikus vegyületnek köszönhetik, a terpénnek. A terpének az aromatikus vegyületek egy nagy osztálya, melyek megtalálhatók növények, ételek és illóolajok széles választékában.
A kendernövényben a terpének a trikómokban, piciny, gomba alakú kristályokban találhatók, melyek a leveleken és a virágokon helyezkednek el.
Több terpén is létezik mint gondolnánk. Nagyjából több mint százra tehető a számuk.Mindegyiknek kicsit eltérő kémiai felépítése van, így exkluzív az illatuk is. Míg azonban számunkra kellemes az illatuk, elsősorban a növények védelmét szolgálják a baktériumok,gombák, és kártékony állatok ellen. Szerencsés módon számunkra, kutatások kimutatták, hogy a terpének több mindenre is képesek mint hogy jó illatuk van, vagy, hogy védnek a ragadozók ellen.

Hány terpén létezik, és hogyan hívják őket?

Ahogyan azt fentebb említettük, a terpének nem csak a kenderben találhatók meg. Ha kinyitja a konyhai szekrényt, meglátja, hogy sok mindennapi étel is magas koncentrációban tartalmaz terpéneket, pl. a feketebors, a mango, vagy a citromfű. Annak ellenére, hogy több mint 100 terpén létezik, egyesek gyakoribbak társaiknál.

Az ismertebb terpének a következők:


Mircén – A Cannabis sativa fajban található legkiemelkedőbb terpén, a mircén, de megtalálható még a lóherében, zsályában, komlóban és a köményben is.
Limonén – Emlékezzen a fentebb említett citrom friss illatára – ez a limonén miatt van. Ezt a terpént gyakran használják parfümökben, kozmetikumokban és légfrissítőkben.
Βéta-Kariofilén – Csípős és borsos, a beta-kariofilén arról híres, hogy a borsban, lóherében és a fahéjban is megtalálható.
Linalool – Rögtön meg fogja ismerni a linalool viragos illatát. Egy átható terpén, mely leggyakrabban a levendulában fordul elő.

Mitől különlegesek a terpének?

A terpének nemcsak az illatuk miatt fontosak, hanem a különböző kannabinoidokkal (mint a CBD, CBN és a CBG) való potenciális együttműködésük miatt is az emberi testben.
Képzeljük el a kendernövényt egy nagy befőttesüvegként. Először megtöltjük azt az üveget kövekkel, ezek a kannabinoidok, a vegyületek legnagyobb csoportja. Ezután kisebb kavicsokkal feltöltjük a réseket, ezek a terpének. Végezetül homokot öntünk bele, hogy feltöltsük az üveget flavonoidok és egyéb esszenciális molekulák.
Az össze összetevőre szükség van, hogy egy teljes növényt hozzunk létre.
További kutatások és bizonyítékok támasztják alá azt is, hogy, ha a kannabinoidok és a terpének egymásmellé kerülnek, a megfelelő biológiai hatásaik felerősödnek. Ez a jelenség, ismertebb nevén az entourage hatás, teszi a kenderben lévő molekulákat hatásossá. Azonban kutatások szerint a terpéneknek még önmagukban is lehetnek biológiai hatásaik.

Milyen hatásai vannak a terpéneknek?

A terpének lehetséges hatásai széleskörűek. A British Pharmacological Society jelentése szerint a terpéneknek különleges terapeutikus hatásaik vannak, melyek jelentősen hozzájárulhatnak a kannabisz alapú gyógyászati extraktumok entourage hatásához.
Hozzátették, a kannabinoidok és terpének közötti kölcsönhatás egy szinergiához vezethetne, különös tekintettel a fájdalmak, gyulladások, depresszió, szorongás, függőségek, epilepszia, rák, illetve gombás és baktériumos fertőzések kezelésében.
Röviden, míg a kannabinoidok a show csillagjai, terpének segítségével még hatékonyabbak lehetnek. Még sok a felfedezni való a terpének belső működésével kapcsolatban, és míg mi felsoroltunk néhány gyakori terpént feljebb, ők még csak a jéghegy csúcsa. A jövőben érkező cikkeinkben még részletesebben folytatjuk a terpének felfedezését, hogy megtudjuk pontosanmire is képesek.