Ezeket gondold át mielőtt kutyád lesz! (Második rész)

Nemrégen egy írásban elkezdtük összefoglalni azt, hogy mit kell átgondolnod mielőtt kutyád lesz. Megbeszéltük, hogy kölyök vagy felnőtt, azt, hogy honnan hozd el, és hogy milyen nagy felelősség. Most folytatjuk a sort, és mondjuk, hogy még mit kell átgondolod mielőtt gazdivá válsz.

Lehetsz próbagazdi

Ma már van arra lehetőség, hogy „próbagazdi” legyél, azaz egy – hozzád közeli menhelyen – segíts szabadidődben, és – látva az ottani feladatokat – megismerd a kutyákat, és el tudd dönteni azt, hogy egyáltalán szeretnél-e kutyát, ha igen, akkor melyiket. És nem  véletlen mondjuk a „melyiket” szót, mert gyakori, hogy egy egy menhelyi kutyussal úgy összebarátkozol, hogy ő lesz a leendő kutyád.

Kutyabiztos otthon

El kell döntened a választás előtt, hogy az otthonod / kerted kutyabiztos-e, és nem okoz e neked gondot az, hogy azért a kutyád (kicsit) ösztönlény. Össze fogja pisilni, kakilni, és járni a kertet (azt nem feltételezzük, hogy láncra vered és azt sem, hogy egy kennelben tartod: arról beszélünk, hogy épeszű, normális, felelős gazda vagy). El kell tehát döntened azt, hogy a te otthonod, élettered elbír e egy kutyust. Ha nem, de szeretnéd, akkor fel kell készítened rá ezeket a tereket, ha elbírja, akkor oké.

És a munkád?

A kutya társas lény, mégis sokan bele sem gondolnak abba, hogy a munkájuk mellett nehéz lesz a kutyatartás. Ha soha nem vagy otthon, ha gyakran kell egész éjszakra, 3 napos csapatépítőkre, meetingekre járnod, akkor a kutyád rengeteget lesz egyedül, unatkozni fog, és nem törődsz vele. Ha ilyen az életed akkor fontold meg, hogy kell-e kutya, és ha igen van-e valaki, aki mégis tud róla gondoskodni? Van itt egy kemény kérdésünk is: ha ilyen elfoglalt vagy akkor biztos kell neked kutya?

Készülj a kiadásokra

Fel kell készülnöd arra, hogy egy kölyökkutya nagyon sokba kerül. Mindenféle oltások, féreghajtás, játékok, a tönkretett tárgyak, a kutyabiztos lakás és ház, az élettere, a tönkre pisilt fű vagy kanapé: amíg össze nem szoktok addig sokba, nagyon sokba fog kerülni a kutya. (És még nem beszéltünk az ételéről, vagy a CBD pasztilláról például). Egy kölyökkutya (az első fél évben és alsó hangon) 15-20 000 forint / hó akkor, ha egészséges. Ha beteg, több.

Készülj a türelemre

Ha kutya érkezik a családba akkor hatalmas adag türelemmel kell készülnöd mert az elején biztosan lesznek összezörrenések. Gondolj abba bele, hogy neked éppen nincs kedved játszani, neki van. Vagy úgy kell éppen sétálni vinni, hogy neked semmi kedved. Vagy éppen huszadszorra fut be utánad az ajtón, mert még nem érti, hogy ez tilos. Aztán türelmesnek kellene lenned…. és itt sorolhatnék 200 indokot, olyat amire amúgy sem tudsz felkészülni…

Legyen időd

Nem írunk le ilyen hülyeséget, hogy minőségi idő, mert szerintünk minden – együtt – eltöltött idő minőségi idő, de fel kell készülnöd arra, hogy a kutyázás időt fog elvenni a te életedből. Séta, játékok, kiképzés, kutyasuli, stb. Cserébe lesz egy olyan társad, aki imád majd téged.

Mi azt javasoljuk, hogy legyen kutyád, hogy nevelj boldog, kiegyensúlyozott kutyát: kattints ide, és turbód fel az immunrendszerét: https://cibdolcbd.hu/termekkategoria/cbd_allatoknak/