Ezeket gondold át mielőtt kutyád lesz! (Első rész)

Nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy egy kutya hosszú távú elkötelezettség mind az ember, mind a kutya részéről. Attól függően, hogy milyen kutyafajtát választasz, arra kell számítanod, hogy a következő 8-15 évben (de lehet, hogy hosszabb távon is) kutyatulajdonossá válsz. Összegyűjtöttük mit gondolj át mielőtt kutyatulajdonos leszel! (Ezt olyan fontos témának tartjuk, hogy ez a blog 2 részes)

Mielőtt eldöntöd.

Egy kutya megszerzése (teljesen mindegy, hogy egy menhelyről hozod, megveszed, vagy ajándékként fogadod el) egész egyszerűen nem lehet impulzív, hirtelen döntés, azaz nem teheted az, hogy gondolsz egyet, és lesz egy kutyád. Rengeteg – ilyen impulzív döntés miatt megvásárolt kölyökkutya – lesz hamarosan egy szomorú árva egy menhelyen.

Tedd fel magadnak a kérdést: biztosan akarod?

Sokan hiszik azt, hogy egy kutya mindig cuki, játékra kész, imádnivaló szőrgombóc, pedig kutyát tartani  kutya nem minden esetben móka és játék. Lehet időnként drága (az orvos az lesz), amikor épp energikus és rendetlen akkor idegesítő, és lehet zajos. Tényleg mérlegelni kell, hogy készen állsz-e hosszú távú elkötelezettségre. A kutya kiválasztása azt jelenti, hogy önként vállalkozol arra, hogy a kutya gazdája leszel. Ilyenkor mérlegelned kell azt, hogy a kis cuki gombóckából gyorsan nagyobb kutya lesz, akinek (mint egy gyereknek) meglesznek az igényei.

Kölyök, vagy felnőtt?

Mielőtt gazdivá válsz el kell döntened alapvető dolgokat: a legelső döntésed nem a fajta kell legyen, hanem az, hogy icipici kölyökkutyát, vagy felnőtt kutyát választasz-e? Ha kölyköt, annak az az előnye, hogy te fogod nevelni, az első pillanattól feltétel nélkül szeret majd, plusz együtt nőttök fel. A hátránya, hogy olyan, mint egy kisgyerek. Oltások, kutyasuli, számtalan baleset, tanítás, ez mind rád vár. A felnőtt kutyus alapvetően kevesebb odafigyelést igényel, de ő már rendelkezik bizonyos hozott tulajdonságokkal, amik elsőre nem látszanak. Ott emiatt kell majd kompromisszumot hoznod.

Milyen fajta legyen?

Azért kell nagyon odafigyelve döntened, mert rengeteg sztereotípia van a fajtákról. Ugye te is azt gondolod, hogy minél kisebb a kutya annál cukibb, annál kevesebbe kerül (kevesebbet eszik) és annál jobb a lakásba? Pedig ez a „keveset eszik”-en kívül mind butaság, mert a kiskutya sokkal kevesebbet alszik mint egy nagy, többet mozog mert energikusabb, épp ezért kevésbé ajánljuk lakásba. Vagy ott vannak az olyan tévhitek, hogy a csaucsau cuki (nem az) a dobermann emberevő (nem az) a staffordshire jól áll majd Ákoskának mert biztonsági őr (nem biztos) a ladrador meg gyerekbarát (na ez legalább stimmel). Mielőtt kiválasztod a hozzád illő fajtát mindig nagyon sokat ovass utána.

Honnan legyen?

Arra már utaltunk, hogy honnan legyen a kutya. A menhelyieknek az az előnyük, hogy megmented őket, hiszen minden menhely csak bizonyos ideig és bizonyos mennyiségig tud befogadni ápolni, és eltartani kutyát ezért egyértelműen életet mentesz, ha a menhelyit elhozod. De tudnod kell, hogy lehet, vannak olyan lelki sérülései, amin sokat kell dolgoznod majd. Ha tenyésztőtől veszel, arra kell figyelned, hogy jó tenyésztőtől vegyél, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutyát. Ha „valahonnan kaptad” akkor nagy eséllyel nem lesz fajtatiszta, de lehet, hogy a világ legcukibbja lesz.

Akárhonnan is hozol kutyát, mi azt szeretnénk, hogy nevelj boldog, kiegyensúlyozott kutyát: kattints ide, és turbózd fel az immunrendszerét: https://cibdolcbd.hu/termekkategoria/cbd_allatoknak/